2021-ben, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívására, hogy tegyenek javaslatot a Magyar Állami Érdemérem kitüntetésre, Maris Zsolt, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete José Carlos Fernandes Justino agrármérnököt, a Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium vezető tanácsadóját javasolta.

Magyarország Nagykövetsége nagyra értékeli José Justino úr több évtizedes együttműködését a magyar-angol kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, valamint a magyar nyelv és kultúra népszerűsítésében. A tisztelt képviselő úr fontos szerepet játszott az 1980-as és 1990-es években Magyarországon tanult egykori diákok integrációjában. A javaslatot Áder János köztársasági elnök a szükséges adminisztratív formalitásokat követően elfogadta. A kitüntetés átadására Maris Zsolt nagykövet vezetésével 2022. március 30-án került sor.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje, amely 2011 óta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje osztályába tartozik, a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetések egyike. A Magyar Köztársasági Érdemrendet 1991-ben alapították a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjeként a falerista hagyományok szerint, 1991-től 2011-ig a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetés volt. Az elismerés az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása utáni ősi hagyományokra épül, a kor egyik legjelentősebb kitüntetése, amelyet 1922. június 14-én alapítottak.

Az érem fehér zománcozott görög kereszt alakú. Évente legfeljebb kétszáznyolcvan egység adható a három nemzeti nap egyikén. A díj nem jár semmilyen kiváltsággal.